Jak se stravují nejzdravější lidé na světě?

Jídlo je dneska tak aktuálním a tak kontroverzním tématem, že nejednoho člověka už napadla otázka, jaká je asi ta nejlepší dieta na světě, která prospívá tělu tak dokonale, že je schopna poskytnout vám možnost dožít se vysokého věku, aniž byste posledních 10 let života jen trpěli nemocemi a bolestmi.

Tato myšlenka už přirozeně napadla i některé špičkové nutriční specialisty na světě. Ti se proto rozhodli najít na světě komunity lidí, kde se dlouhodobě průměrný věk bez problémů pohybuje okolo 100 let. Zajímalo je, co tito lidé konzumují, jak často to konzumují a kolik toho konzumují. Cíl byl jasný. Zjistit, jestli mají tyto komunity ve svém jídelníčku něco společného.

Vědci ale velmi brzy narazili na poměrně závažný problém. Něco jako zdravá a nezdravá strava nikdy před tím v lidské historii neexistovalo. Lidé se zjednodušeně řečeno vždy živili více méně tím, co rostlo a žilo okolo nich.

Lidé jsou vysoce adaptabilní všežravci

Druhým problémem, který překazil optimistickou myšlenku na vytvoření nejlepšího jídelníčku na světě, byl fakt, že člověk konzumuje extrémně širokou škálu různorodé potravy. Jsme totiž všežravci schopni přizpůsobit se prakticky jakémukoliv místu na světě. Výsledek?

Ti nejzdravější lidé na světě se svými stravovacími návyky podle toho, kde žijí, výrazně liší. Lidé dožívající se nejvyššího průměrného věku života totiž žijí například v některých regionech Itálie, Ukrajiny, Indie, Japonska nebo za polárním kruhem. Pokud máte aspoň základy zeměpisu, je vám asi jasné, že lidé z těchto zemí se budou živit stejným jídlem asi jen velmi těžko, protože žijí prakticky ve všech podnebných pásech, jaké naše planeta nabízí.

Místo konkrétních potravin se proto vědci rozhodli zaměřit na stravovací návyky a hledat podobnosti zde. Zřejmě vás nepřekvapí, že absolutní jedničkou se stala zelenina. Například Japonci konzumují extrémně výživné a zdravé mořské řasy, které rostou na dně moře, takže do sebe z mořské vody vstřebávají minerály, prakticky každý den.

Trochu masa, hromada zeleniny

Zelenina je velmi univerzální potravinou. Můžete ji konzumovat prakticky kdykoliv během dne a ničemu tím neuškodíte. Důležitou poznámkou je, že ani jedna z dlouhověkých komunit nikde na světě nijak striktně neodmítá maso ani mléčné výrobky.

Ovšem zejména maso vždy konzumují se zeleninou a to až v poměru 1:7. To znamená, že když si na talíř dáte jeden díl masa, měli byste dodat aspoň sedminásobně větší porci zeleniny. Dostatečné množství zeleniny velmi účinně napomáhá trávení masa.

Nápojem číslo jedna se po vodě stal zelený čaj. Pokud se opět podíváme do Japonska nebo Indie, které jsou dlouhověkostí tak trochu proslulé, pijí místní lidé až 5 šálků zeleného čaje denně (pro běžného Evropana něco nepředstavitelného). O blahodárných účincích kvalitního a správně připraveného zeleného čaje na lidský organismus by se dal napsat celý další článek.

Jeden nejlepší a nejzdravější jídelníček neexistuje

Všechny tyto stravovací návyky mají ale jeden problém. Většinou z nich získáme informace, které už tak trochu sami víme. Víme, že fast foody a předem zpracované potraviny nejsou příliš dobrou volbou, že ovoce a zelenina jsou vysoce prospěšné a že ideálním pitím je voda nebo čaj – nejlépe zelený).

Co říct na závěr? Komunity nejzdravějších lidí na světě jsou rozesety všude možně po celé planetě a až na pár obecných zákonitostí se jejich jídelníčky většinou diametrálně liší. Z toho plyne, že žádná jediná nejlepší dieta neexistuje a prosazovat nějaký způsob stravování jako jediný správný je obyčejnou lží.